2016. február 28., vasárnap

Recept | Zabos finomságokat

A jövőhéten kikerülő témához kapcsolódóan előre hozok nektek 3 finomságot, amik nálam igen nagy sikert arattak és isteni finomak, sőt egészségesek is!


Saját érdekem az egészségem és a problémám is így oldható meg, így igyekszem minél több egészséges ételt készíteni, megismerni. Mostanában több ilyen témával foglalkozó csoportba és oldalra értem el, ahol jobbnál-jobb Instagramon már megosztottam veletek korábban egy képet, amin zablepény volt és avokádókrém.

A lepény eredeti receptje Ágitól származik, bár én átalakítottam kicsit. :)

15 dkg zabpehely (én az apró szeműt aprítógépben ledarálom)
1 dkg zsírszegény túró
2 közepes méretű tojás
2 evőkanál lenmag
2dl víz +/- valamennyi, ahogy a tészta változik
fél teáskanál szódabikarbóna

A legegyszerűbb minden egy turmixba összekeverni és ahogy látjátok, hogy a tészta túl sűrű lenne, nem annyira folyós, akkor még kell egy kis víz/tej. 
Én egy kisebb, teflonos serpenyőben készítem el, így 6-8 db lesz belőle, vastagságtól függően. Minden egyes darab előtt olajozok egy kicsit, biztos, ami biztos alapon. 3/4 merőkanálnyit teszek bele és addig mozgatom a serpenyőt, amíg szét nem terül. Alacsonyabb (de nem takarék) lángon sütöm. Pár perc múlva sok-sok apró buborék jelenik meg az egész felületén, ekkor lehet palacsinta forgatóval megfordítani. A másik felének is kb 2 perc kell, amíg szép barna lesz és így nem fog folyni a belseje.

Amíg meleg érdemes megtölteni őket, hogy pl. a sajt beleolvadjon. Nálunk sajt, bacon, sonka, zöldségek, saláta, avokádókrém megy bele. Viszont van, amikor nem hajtjuk össze, hanem kis pizzaként kezeljük.

Ha pedig már említettem az avokádókrém.

Avokádót ma már szinte bárhol lehet kapni, de jól meg kell nézni. Szép, fényes és méregzöld legyen! Ha puha, az nem baj, de a keményet is nyugodtan elhozhatjátok. Ebben az esetben tegyétek bele egy papírzacsiba és irány a sötét, száraz szekrény! 2-3 nap alatt csuda puha lesz és már használható is. Olyan puhának kell lennie, mint nagyjából az érett baracknak.

Félbe vágom, a magot kiveszem és kanállal kikaparom a puha húsát. Turmixgépbe teszem, ehhez adok egy fél fej lilahagymát, egy gerezd fokhagymát vagy kevéske granulátumot, sót, borsot, egy evőkanál citrom levet, chilit. Jól összeturmixolom, majd tálba kiöntöm. Ekkor szoktam kóstolni, hogy só, bors vagy bármilyen fűszer kell-e még bele. Érdemes előre elkészíteni, hogy letakarva még álljon a hűtőben, érjen. A fenti lepényre is és mártogatósnak is tökéletes.
Az avokádó is hajlamos barnulásra, ha levegőn van, de ez csak esztétika! :) 



Nekem a pizza gyengém, imádom, de azért valljuk be, sokat kell mozogni utána, hogy ledolgozzuk és a fehérliszt igen sokáig pang a szervezetben. Ezért akartam egy egészséges verziót. Ekkor találtam Szafi oldalára, ahol szintén találtam egy receptet és megreformáltam. 

Zabpizza
20 dkg zabpehely (szintén ledarálva)
1 nagy tojás
15dkg túró
fél teáskanál szódabikarbóna
1dl víz
só, bors
fokhagymapor
oregánó

Ennél arra törekedtem, hogy annyira ne legyen folyós massza, hanem sűrű legyen, de még azért kijöjjön a gépből.
Én ezt szintén turmixgépben csináltam meg, a leggyorsabb. Utána a felét (2db lett ennyiből) sütőpapíros közepes tepsibe öntöttem. Eloszlattam egyenletesen és 15percre betettem a sütőbe, pizza fokozatra, ez kb 160fok. 
Ez idő alatt megcsináltam a feltétet. Lereszelem a sajtot, összevágom a sonkát.
Paradicsompüré, só, bors, oregánó, majoranna, bazsalikom, pici cukor, hogy ne legyen vad a paradicsom.

A 15 perc után kiveszem a sütőből a félig sült pizzát, ráteszem a paradicsomot, sonkát, majd a sajtot. És további 15-20percre visszateszem. 
Ha lejárt az idő, papírral együtt rácson pihentetem, mert lassan hűl. Ez után szeletelhető és fogyasztható.
És persze a másodikkal ismételhető. Azonban így vékony lesz, én ezt szeretem. Ha valaki a vastagabb pizzát szereti, akkor ne ossza két részre, hanem egyszerre öntse az egészet a tepsibe! :) 

Sajnos mi nem tudtuk meg, hogy hány napig áll el, 2 tuti, eddig tartott nálunk. :D Még a férfiak is örömmel tömték magukba, hogy hú, hát ez tök jó. Szóval levizsgázott! :) Nagyon laktató, tartalmas és finom zabos finomságok ezek, amiket érdemes kipróbálni! 



Ha elkészítitek valamelyiket, nyugodtan küldjétek el nekem a képet vagy jelöljetek meg Instagramon (@norah8051)! :)


2 megjegyzés:

  1. D jól néznek ki! :) A lepénynél a lenmagot mivel lehetne helyettesíteni? Esetleg elhagyható? Köszi a választ!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem elhagyható akár, esetleg plusz egy tojással pótolhatod, mert a lenmag kocsonyásító anyag benne és a tojást szoktuk vele helyettesíteni. :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!

Üzemeltető: Blogger.

© Nóra tükre, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena