Ezt a receptet már 3 éve készítem, töretlen sikerrel! Persze nem csak ilyen undi verzió készíthető belőle, sima rudak, kerek kekszek is készíthetők ebből, de most ezt a fajtát fogom bemutatni nektek!
Hozzávalók 35-40 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg szobahőmérsékletű, sótlan vaj
- 20 dkg darált mandula vagy bármilyen olajos mag (nálam dió-mogyoró és kevés mandula keveréke)
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 35-40 db (ez nagyjából 5 dkg) egész vagy felezett mandula - az már rátok van bízva hogy hántolt vagy sima
- 1-2 dkg étcsokoládé olvasztva
- igény esetén plusz mandulaeszencia (kevesebb mandula esetén fokozza az ízt és az illatot)
A vajat a cukorral: tojásokkal, liszttel, darált magvakkal összegyúrjuk kézzel, mert a kéz melegtől szépen megolvad a vaj és összeáll a tészta. Kicsit ragadó és nehéz lesz, de nem szabad megijedni tőle. Betesszük a hűtőbe pihenni 1órára, hidegen sokkal könnyebb bánni vele.
Addig a mandulákat lehet felezni, csokit összevágni, takarítani stb.
Ha pedig kipihente magát és mi is szusszantunk, neki is állhatunk! :)
Ujjnyi vastag, 10centis rudakat készítünk először, majd jön a kreatív rész, ahol el lehet engedi a fantáziát : két helyen benyomkodva lesznek a bütykök, majd egy késsel bevagdosva kialakíthatjuk az ujjakon a ráncocskákat. Az ujj végét picit el lehet vékonyítani, míg a tövét vastagra lehet hagyni (ott a sablon nálunk, a kezünkön :D ) és a körmök helyét szintén, egy kanál/villa végével ki lehet alakítani, beletenni a mandulákat (utólag is lehet, ha akarunk alá csokit tenni, vagy fehércsokit piros ételszínezővel vér címszó alatt, akkor még ne tegyük rá!).
Sütőpapíros tepsire tesszük és mehet be a sütőbe 180fokon 8-15percre. Érdemes figyelni őket 8perc után, mert a kisebbek, vékonyabbak hamarabb sülnek, míg a vastagabbak több időt is igényelhetnek.
Akkor van kész, ha aranybarna a széle és az alja. Rácson kihűtjük őket, óvatosan mert törnek.
Csokit olvasztunk, bekenjük a körmök helyét és jöhet a mandula. Aki akarja, az még a mandulát is kipingálhatja. Itt is érvényes, hogy az ételfesték fokozhatja a hatást. :D
Nagyon omlósak, finomak, kellően édesek, mandulásak és mindennel fogyaszthatóak.
A tálalásnál is csak a fantázia szabhat határt, én szilvalekvárral tettem "véressé", szerintem jól sikerült!
Vicces! :) Kedvet kaptam hozzá.
VálaszTörlésHa van kedved küldj képet róla! :)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki! :)
VálaszTörlésÉs legalább ilyen finom! :) ;)
VálaszTörlés