2016. január 8., péntek

Aknéstop | Aktuális állapot és arcápolási rutin

Nagyon-nagyon rég nem volt aknéstop bejegyzés, szóval ideje lesz pótolnom, főleg, hogy sok dolog változott is.

A nyár tényleg ilyen egy-egy pattanással telt el, a legutóbbi bejegyzés idejében még a ciklusom elején voltak pattanásaim, a vérzés ideje alatt.
De az ősszel kiderült a pajzsmirigy alulműködésem ugyebár, amire kaptam gyógyszert. Ez 8hét alatt eltüntette a zsíros bőrt, sőt néhol már-már száraz a bőröm. Tehát a zsíros bőrt a pajzsmirigyem okozta.

A pattanások maradtak, de átrendeződött teljesen a dolog: a ciklus közepén jelennek meg az állam két oldalán és annak vonalán, majd kb ugyanakkor, egy héttel később, varázsütés szerűen eltűnnek, rohamos javulással! Néha egy- néha több. Lentebb kifejtem. A vérzés előtt/alatt szebb a bőröm, amikor másoknak szokott csúnya lenni... Valami nem jó, az tuti!

Amikor az endokrinológushoz pont ilyen időszakban mentem, mondtam, rám nézett és azt mondta: lehet PCOS. Mást nem nagyon tud elképzelni, mert az állon nőgyógyászati tünet a pattanás, ha akarom tavasszal hormont mérünk (30.000Ft-ért). Juhú, remélem érezzük az iróniát... :\

Azóta folyamatosan próbálok utánajárni a dolgoknak, mert sajnos sok-sok tünetem van, ami PCO-ra utal  (játszik az erős vérzés, a gyors szőrnövekedés, izzadás, alhasi fájdalom sok napon, néha visszatérnek a pattanások a dekoltázson, háton, nem nagyok, de nem szabad őket piszkálni, különben robban a bomba) és mindez a fogamzásgátló mellett, aminek elvileg el kéne fednie legalább...
Ezért érdekes az egész és nagyon szeretnék már a végére járni, hisz megvisel, nem csak testileg, hanem lelkileg is. A fájdalom lehangol, az arcom kinézete, néha könnyekkel küzdök sminkelés közben, hogy nem tudom elfedni és MIÉRT? Mit csinálok rosszul? Mit csináltam már MEGINT, hogy előjött? Miért fáj a hasam? Miért van meg ennyire a vérzésem? Szóval vannak rossz napjaim, bár nem mutatom és mostanában a munka helyzet is rátett, őszintén mélyponton vagyok. :(

A legrosszabb ez a pattanáshelyzet, mert 2-3havonta nagyon megőrül a bőröm és a hónap közepén sok, nagy jelenik meg, nem is egy-egy kisebb! A kisebbekkel elvagyok, picit fáj, picit viszket, de a nagyok... Izomban vannak, az egyiktől a számat se tudtam kinyitni fájdalom nélkül legutóbb! Nő, fáj, dupla állam van és 5 nap múlva vagy megérik vagy eltűnik egyszerűen! Persze a nagyok barna foltot hagynak, a picik, csak piros pöttyöt, amíg a hámréteg jobban nem lesz.
Nagyon ritkán a homlokom is kijön a vérzés alatt egy-egy, unikornissá változtatva engem, de azok gyorsan továbbállnak a vérzés vége felé.

A háziorvosomnál tudtam meg, hogy nem kell fizetnem a hormonmérésért, SZTK-s nődoki simán kiírja, ha mondom a PCOS gyanút. Sőt az eddigi dokinak van SZTK-s rendelése, mint kiderült! Ugyanott, ugyanazon a napon, csak délelőtt, időpont kell és ingyen (amúgy 6000Ft lenne a beugró). Ma reggel vettem is a cipőm és lett időpontom. 3 hét múlva, pont a ciklusom közepe lesz a találkozásunk, szóval láthatja majd a szép helyzetet.
Lesz hüvelyi UH is persze, de első a konzultáció, hogy gyógyszer letétele stb. felügyelet mellett történjek, magamtól nem akarok olyat tenni, ami ronthat ezen vagy bármi. Jobb a béke!

Eközben persze én is tettem nem keveset a helyzet javulásáért, mert a szép bőrhöz nálam nem elég a gyógyszer. Igyekeztem minél tovább fenntartani a jó állapotot és minél hamarabb elmulasztani, így már hosszú hónapok óta fixálódott a rutinom, amit most bemutatok nektek, pár ismerős lesz benne, de sok az új termék és az új alkalmazási módszer is persze!


Tisztítás

A sminket, érintésálló alapozót a Cadea Vera Young 25éven aluliak számára kifejlesztett sminklemosó kendővel távolítom el, szépen levisz mindent, bizonyos spirálokkal kell 2-3x átmennem rajta, amúgy eközben is tisztít, ezért a szemen nem szabad erősen rányomni, dörzsölni. Ettől felfrissül a bőröm, persze kipirosodik a sok pötty, meg a nagyok is, de jó érzést hagy maga után.

Ez után attól függően milyen időszak van használok lemosót és lemosást segítő eszközöket.

A legtöbbször az Evelin Pure Controll SOS (részletesen ITT olvashatsz róla) első lépést a 3 az 1-ben lemosót használom.

Problémás időszakban a reggeli és az esti tisztítás is ezzel történik. Ez szépen szárítja a pattikat, sajnos máshol is kicsit a bőrömet, de ez az egyetlen, ami halványítja is a foltokat és enyhíti a pirosságot, ami reggel jól jön smink előtt. Valamint pakolásnál este lehúzza gyulladást. Fürdés közben, a vége felé szoktam feltenni, amikor már kellően kitágultak a pórusok. A fogmosás utána pedig lemosom.

Szebb időszakban a Jimjams Feketeszappanját használom  (teszt ITT) este, mert nem szárít, szép a bőröm utána. Ez sajnos nem halványít a pöttyökön, foltokon, de este jó.

Hetente 2-3 alkalommal pedig mindig használom a Synergen mélytisztító arcradírját, ami után a bőröm felfrissül, jó illata van, kíméletesen radíroz (nem szabad rányomni, erősen dörzsölni, mert akkor karcol), a pattanások gyorsan hámlanak tőle és nem szárít!

Este az Oriflame arclemosó szivacsot használom, a sminkek után alaposabb tisztítás kell, ezt hatékonyabbnak érzem, reggel pedig a gumis tisztító padot (erről ITT a részletes teszt), mert az inkább felébreszt, kíméletesebb.


Tonizálás

Ebből is két féle van, két különböző időszakra.

A problémás időszakban a nyerő a Neutrogena (részletesen ITT olvashatsz róla) és az Yves Rocher tonikja (teszt ITT), mert összehúzzák a pattanásokat, erősebbek is. Ezekről ITT és ITT olvashattok részletesen.

A gyógyulós időszakban pedig az Evelin Pure Controll SOS tonikját használom, ami tényleg nagyon szépen dolgozik a foltok ellen, bár a mitesszerekkel nem csinál semmit. Nem szárít hála!


Hidratálás

Hála ebben nincs váltogatás, minden időszakban ugyanazt használom reggel és este.

Reggel az Eucerin Dermo Purifyer 30-as fényvédő faktorral ellátott krémjét használom (erről teszt ITT), amiből kevés kell, jól hidratál és segít a pattanásoknak a megérésben.

Este pedig jön a Bioderma Sébium Global bőrápoló krém! Ez új krém, nincs még teszt róla. Mivel nincs benne fényvédő, ezért éjszakára használom, ráadásul képez egy nagyon minimális réteget a bőröm, mivel mattít is, amit egyébként nagyon szeretek benne. Sajnos sminkkel nekem nem volt kompatibilis, eltömítette a pórusokat a smink, valamint nem annyira erős a hidratálása, ezért elég éjszakára nekem, nappal szárítja a nap és a szél, hideg a bőrömet. Ezért néha nappal ugyan használom, de csak ha nem teszek fel utána sminket és itthon vagyok.


Egyebek

Mivel a lemosók akarva akaratlanul is néha kerülnek a szemkörnyékemre, picit száraz. Ezt az Oriflame Aloe Verás szemkörnyékápolójával kompenzálom. Nem ránctalanít, csak hidratál. Nagyon könnyű gél, amit elég felvinni és pár perc alatt beszívódik. A karikákon minimálisan segít, mert hűsít, de a hidratálása a jó. Sokszor reggel is használom, szebben terül rajta a korrektor.

A pattanásokra közvetlenül a Synergen 2% salicilsavas pattanástalanító géljét teszem.(részletesen ITT olvashatsz róla, milyen krém) Ez gyorsan lehúzza őket, sokszor segít a kisebbek megelőzésébe, gyorsan megérlelésében.



Ha pedig úgy érzem még megelőzhető vagy nem gyulladt a pattanás, akkor feldobom vagy a Cadea Vera vagy a Synergen egyik kis pattanástalanító tapaszát, ami vagy megérleli reggelre vagy leszárítja. Nem érzek különbséget, csak a beszerezhetőség más.


Elfedés

Teljes fedésű alapozóval elég jó eredményt érek el, ez a Rimmel Lasting Finish 25H-ás, komforszérumos alapozója (teszt ITT). Szárazabb bőrre való, mint megtudtam, de nálam nem okozott zsírosodást, félmatt finisht ad és tartós. Néha ez sem elég teljesen, főleg, hogy én tudom, hogy ott van a pattanás, de könnyebb így kimenni az utcára vagy emberek közé menni.

Korrektoroknál az Catrice folyékony (teszt ITT) és az Avon 4-es korrektor palettából a bőr színű bevált, de a Catrice csak foltokra, homlokra, pattanásoknál nem tudni melyik robbantja be, ráadásul róluk elmozdul. Oda csak az Avon jó, mert nagyon sűrű, csak ütögetve lehet felvinni, szárítja is őket hála.



És a végére a képek, milyen most a bőröm... ez a leromlott időszak utáni 2. nap, amikor már eltűntek az óriás szörnyek, de a pöttyök hátra maradtak és még gyógyulnak a dolgok. Közvetlen arcmosás után ilyen, kipirosodnak a pöttyök, de legalább csak pöttyök és nincs már köztük pattanás.
Ez a reggeli kinézetem, bocsánat érte, de máskor nem igazán lett volna hiteles képet készíteni, sminkkel felesleges lenne.


Várom a nőgyógyászati időpontot, hogy többet tudjak meg, remélem ti pedig a folytatást! :)

2 megjegyzés:

  1. Nehéz helyzet lehet az biztos, remélem hamar fény derül a kiváltó okra és megoldódik a problémád. Viszont, ami nekem rögtön feltűnt (bár nem néztem meg az összes említett termék összetevőjét), de kapásból a sminklemosókendőben is denat. alkohol van, parfüm, parabének.. és így ránézésre még jó pár hasonló termék is van ezek között és hát ezek sem épp a jótékony hatásukról híresek, még ha pillanatnyilag úgy is tűnik, hogy hatásosak. Ha már termékek nélkül is ilyen problémáid vannak szerintem érdemes lenne kíméletesebb és jótékony összetevőket tartalmazó dolgokat keresned (ez tényleg csak jó tanács), de lehet találni kedvező áron is mindenből (pl. a koreai kozmetikumok).

    VálaszTörlés
  2. Köszi, én is már nagyon várom! :)

    Igen, pont a hétvégén nézelődtem, bár régebben natúr szappant és gyógyszertári krémet használtam, azoknál rosszabb volt a helyzet, pedig elvileg javulnia kellett volna.
    Bár pont most váltani még nem tudok, mert akkor nem tudjuk meg, hogy hormonális a gond vagy más, viszont, ha kiderül hogy mi a gond, akkora már néztem más termékeket, több koreait is. :) Örülök, hogy írtál, mert eszembe juttattad, szerintem lesz egy ilyen kívánságlista. :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!

Üzemeltető: Blogger.

© Nóra tükre, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena