2015. december 4., péntek

PP | Pajzsmirigyproblémák #2

A múlthéten ismét az endokrinológusnál jártam, most pedig beszámolok a fejleményekről!

Nagyon gyorsan elrepült az idő és 2 hete ilyenkor már a vérvétel eredményért mentem és múlt csütörtökön a 6 hetes kontrollon voltam. Az előző részt, a kezdeteket ITT találjátok!

Elmentem a háziorvoshoz beutalóért a vérvételre, amihez vinnem kellett az endokrinológustól kapott papírt, hogy tényleg kell az a beutaló (mintha hobbiból akarnék vérvételre menni), aki csodálkozott, hogy kér hematológiát az endokrinológus, szerinte nem úgy nézek ki, mint akinek szüksége lenne egy ilyen vizsgálatra. A fogászat miatt mondjuk el kell halasztani, de tavasszal mennem kell majd, azért én szeretném, ha megnéznék, küzdelem lesz úgy érzem a beutaló megszerzése oda...

A kontroll időpontja előtti héten kellett levetetnem a vérem. Most jól viseltem, nem fájt, semmit nem éreztem, csak szédültem picit, ezért fekve vették le és bent kellett maradnom 5 percet, mert már nagyon éhes voltam ( este 7-kor vacsiztam, 5-kor keltem, hogy 3/4 6-ra érjünk oda, Apukámmal mentem, akinek szintén vérvételre kellett mennie és fél 8-ra értünk haza). 5.47-kor húztam a sorszámot, 16. voltam már ekkor! (Valaki mondja már meg mikor kéne menni, hogy az első 10-ben legyen az ember?? :D )
Fél 7 előtt nemsokkal kezdték a vérvételt, gyorsan haladt hála, de volt aki visszajött, hogy elfelejtett mondani, hogy vérhígítót szed és hát, nem áll el a vér...


6 héten keresztül szedtem a fél szem Letroxot szorgosan, éhgyomorra, fél órát várva, nagyon megszoktam egyébként.

A laboreredmények alig vagy szinte egyáltalán nem változtak, kivéve a TSH-t, ami a 9,61 volt, most 7,09 lett.
Az endokrinológus azt mondta, hogy nem annyit ment le, mint várta. Egy egész szemre nem emelné az adagot, mert a többi érték pont jó (FT4), így a következő adagolásban maradtunk: páros napokon (pl. 2-án, 4-én...) 1/2 szem (a kettő páros benne a doki szerint) és páratlan napokon (1-én, 31-én, igen két napig ekkor egymás után) 1 egész nap gyógyszert kell bevennem. Elvileg le kell mennie majd 1 és 2 közé a TSH-nak, ehhez 2-3 hónap múlva újra vérvétel, ekkor én fogom csak ellenőrizni az értéket, ha eléri az említett értéket, akkor ez a terápia megy tovább és fél év múlva kontroll, ha nem, akkor mennem kell hozzá.
Emellett javasolta a szelén tablettát, valamint még mindig a PCO-ra gyanakszik, de előbb le kell mennie a TSH-nak, mert a pajzsmirigy alulműködés is okozhatja a zsíros bőrt. Ha ez megtörtént, akkor elhagyom a fogamzásgátlót 2 hónapra és ekkor nézünk női hormonokat. Ha valaki volt ilyenen, meséljen már nekem erről!

Szerencsére azért történtek így is változások, a pozitívumokkal kezdem. A legjobban annak örültem, hogy 2 hete megállt a mérleg nyelve! 48-49kg voltam, amikor elkezdtem a gyógyszert, most stabilan 46 kg vagyok, ezt a nadrágokon is észrevettem, egyik sem feszít vagy nézek ki benne úgy, mint egy lufi.

Ezen kívül a kezem már nagyon ritkán hideg, a lábam kezdi követni ezt a példát néha már nagyon is meleg, de azért még menekülnek előlem a családtagok, ha hozzájuk érnék vele, zoknin keresztül is néha. Rettegésben tartom őket. :D


8-10óra alvás után végre úgy ébredek, mint aki aludt is, bár vannak rosszabb napok, de elhagytam a délutáni, leragadós szundikat, nincs rájuk szükségem, nem vonz mágnesként az ágy!

Az étvágyam hullámvasút, valamint hol nagyon gyorsan emésztek, hol lelassul a dolog, de az, hogy újra tudok heti 3x mozogni, segít ebben. Valamint az is, hogy tudatosan igyekszem kerülni a fehér lisztes termékeket, ritkán enni, hisz ez is fenntart egyfajta gyulladást a szervezetben, lassan megy keresztül rajta és nálam puffadást is okoz.

A rekedtség most visszatért, bár inkább a taknyosság hozománya, ehh...

A koncentráció, memória a régi, aminek nagyon örülök! Nem érzem magam szenilis nagyinak... :D

Bár most nagyon kell figyelnem a gyógyszer adagolására, egyszer már majdnem tévesztettem reggel korán, és úgy vettem le a nyelvemről a fél szemet, hogy ma egész szemes nap van. Azóta aktívan használom a gyógyszertartómat (tudjátok, kerek és hétfő, kedd... felnyithatóak). Nővéremet látni kellett volna, amikor meglátta: "ez nem ilyen nyugger cucc? hol vetted? :D " Bizony, ha már 2-essel kezdődik az életkor, kell az ilyen! :D
Ha a nővéred nem mondja meg az igazat, senkire sem számíthatsz - szokták mondani :D


Szóval most itt tartunk és innen csak felfelé van. Sajnos az akné most néha visszatér, de csak is kizárólag az államon, már nagyon szeretném, ha elmúlna és rálelnénk az okára, mert elkeserít! Kezdek már én is gyanakodni a PCO-ra, szóval várom a vizsgálatot majd.

Szerencsére legalább előrelépés van a tűfóbiával kapcsolatban, ami megkönnyíti majd a dolgokat! Szeretnék majd egy posztot az orvosoktól és egyebektől való félelem/szorongás legyőzéséről. Lenne rá igény??

Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést és a jövőben is szeretnétek követni a dolgokat, hogy legyen PP! :)







6 megjegyzés:

  1. A vérvételen ki vagyok akadva, ez a középkori mórdszer, hogy hajnalban kell menni ez valami rettenet. Nem urom, hogy itt miért lehet bármikor menni, és csak az előző 4 órában nem szabad enni. (fuuu)

    46 kg? te jó isten! Most majdnem ide írtam, hát hogy nem fúj el a szél? de nem

    Örülök, hogy jobban érzed magas, és hogy pihenni is tudsz. Remélem jól halad a dolog majd a jövőben. Ha teheted menj el két orvoshoz, és hasonlítsd össze, hogy mit mondtak. És mint korábban írtad, ne hallgass semmilyen rokon, ismerős hirtelen a sebbiből lett doktori tapasztalataira.
    Én nagyon várom a folytatást, ami szuper hírekkel lesz tele :) A ragyák elmúlnak, az nem meg, hogy rosszil érezd magad miatta.:)
    :) :) :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is van gyógyszertartóm, nekem mondjuk csak a 3 napszak van rajta de én is nyuggernek éreztem magam amikor beszereztem. De könnyebb akár a hordozása is ennek mint folyamatosan a gyógyszeres dobozokkal szaladgálni mikor utazik az ember. :)

    VálaszTörlés
  3. Hú, jó lenne, ha kitalálnának erre valamit, mert engem is zavar, nagyon megszokta most a szervezetem, hogy ébredés után fél óra és hami van. Szolid hang jelzi, hogy üres a tank :D

    155-6 centihez ideális :D kis növésű, könnyű család vagyunk, tesóm kicsit magasabb és ennyi kg, pedig jó evő, apai örökség, ő is :D

    Jó olvasni a kommented, örülök, hogy tudok hasznos dolgokat adni, beszámolni.
    PCO-ról tuti két orvos véleményét kérem, mert ez a doki inkább PM specialista, plusz még ugye a nődoki is.

    Az aposztróf doktorok, imádom őket egyébként! Elkezdtem rájuk hagyni, hisz egyből lesz mindenkinek ilyen gondja vagy valakijének :D
    Na, azt nagyon igyekszem, kihasználom mindig a jó időszakokat :D
    Remélem mihamarabb ismét be tudok számolni jó dolgokról! :)

    VálaszTörlés
  4. A megoldás, hogy utolsó pillanatokban kell vérvételre menni. Nálunk nem tudom hány órától 9:30-ig van vérvétel, én mindig max. 9:15-re megyek és általában alig van előttem egy-két ember, nekem ez a taktikám, mondjuk ennek az is az oka, hogy utálok korán kelni :D

    VálaszTörlés
  5. @Andreina: Igen, nagyon meg tudja könnyíteni a dolgokat, amikor csak pár szem kell, nem egy egész dobozt hurcolok, vagy levelet, ami elég nagy helyet foglal, plusz félek a levélnél, hogy megsérül. Nekünk később már nem kell venni, felkészült nyuggerek leszünk! :D
    Napszakosat még nem is láttam! :)

    VálaszTörlés
  6. @Barbi: Na, ezt ki fogom próbálni, én se szeretek korán kelni emiatt, mert előző este tuti sokáig fent vagyok a stressz miatt :D Nálunk 10:30-ig lehet, ha jól láttam, mert ez a reggeli zsibvásár idegesítő! Főleg, hogy amikor nem ő jön még, de rááll az ajtóra! Halálom :D
    Akár akarja az ember, akár nem végighallgatja a másik betegségeit, rosszabb esetben az egész életét, olyan hangerőn, ami nem kizárható..
    Köszi a tippet! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!

Üzemeltető: Blogger.

© Nóra tükre, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena