2015. december 17., csütörtök

Kedvenc receptek karácsonyi köntösben

Van pár jól bevált, imádott receptem és most elkezdtem a karácsonyi verziók elkészítését, párat meg is osztok veletek, mert annyira jók!
Amivel már a legkorábban hangolódok, az a forrócsoki! Nagy kedvencem és télen kihagyhatatlan!

Vannak ugye a porok, amikkel villámgyorsan lehet egyszemélyes mennyiséget kreálni és tökéletes is! Amikor azonban többet vagyunk rá, akkor nem elég gazdaságos, erre született megoldásként az én receptem.

Forrócsoki

Hozzáválók (2,5 dl-hez és a létszámnak megfelelően matekozható):
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 3-4 dkg étcsokoládé vagy vegyesen jó minőségű, olvadós tejcsoki
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerint édesítés, ez lehet cukor, vaníliás cukor, xilit, méz
  • kevéske fahéj vagy mézeskalácsfűszer vagy chili - attól függően, milyen ízt akarunk pluszba
  • ha azt szeretnénk hogy sűrű legyen, akkor pici kukoricakeményítő mehet bele
A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszereket, összemelegítjük majd hozzáadjuk a csokit és addig kevergetjük, amíg egy kellemes egyveleg nem lesz. Ekkor kell beletenni a kukoricakeményítőt, ha akarjuk és még kevergetni egy kicsit.

 Tejszínhabbal, csokireszelékkel kínáljuk!


Répatorta bögrésen
Ez most hatalmas őrület, amióta a nővérem hozott egy kis kóstolót a pékségből, egyből kreáltunk egy házi verziót :D 

Hozzávalók (a bögre 2,5dl-es nálunk, de a lényeg, hogy egy bögrével mérd végig):
  • 4 egész tojás
  • 1,5 bögre liszt
  • 1 bögre olaj
  • 1,5 bögre cukor
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tk fahéj és/vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk só
  • 15 dkg dió
  • 50 dkg reszelt sárgarépa
A cukrokat a tojással habosra keverjük, ebbe a többi nedves összetevő, összekeverjük. Külön összekeverjük a szárazakat, majd hozzáöntjük. A dió és a répa külön a legvégén megy bele. Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapíros formában, kb. 180fokos sütőben 45-50percig sütjük. Nem baj ha nedves marad, ez nem egy száraz süti, a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tűpróbán.

Hagyjuk kihűlni és már magában is fogyasztható, de készíthetünk hozzá vajkrémet vagy megszórhatjuk porcukorral is, díszíthetjük. Nálunk natúron elfogy! :)


Pöfeteg keksz

Hozzávalók (18-20db):
  • 15 dkg liszt
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • negyed teáskanál gyömbérpor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 6 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 3-4 ek porcukor - a hempergetéshez

A száraz összetevőket összekeverjük, ehhez hozzámorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajat és a felvert tojást. Összegyúrjuk és megy be a hűtőbe fél órára.
Diónyi golyókat formázunk belőle és meghempergetjük a cukorba őket. 200fokos sütőben sülnek kb 12percet, ekkor szétrepednek és barna-fehérek lesznek. Nagyon cukik. :) Tepsin hűtjük.



Amerikai cookies, picit téliesítve

Hozzávalók: (mérettől függően 24-30 db jön ki belőle)
  •     17,5 dkg margarin szobahőmérsékleten
  •     10 dkg porcukor
  •     1 csomag vaníliás cukor
  •     1 csomag pudingpor ( lehet vaníliás vagy csokis )
  •     2 db tojás
  •     25 dkg liszt
  •     1 csapott teáskanál sütőpor
  •     20 dkg csokoládé apróra vágva ( az étcsoki nem ég meg, a tejcsoki jobban olvad a tetején, így keverni is lehet )
  • mézeskalács fűszer, gyömbér és fahéj, ízlés szerint
Ez csak az ízén érződik majd, kinézetre marad a régi. De ilyenkor akár pillecukrot is tehetünk rá vagy szórócukrot. 

Először a puha, szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot és vaníliás cukrot robotgéppel habosra keverjük. Ha szép krémes, kicsit kifehéredett, akkor mehet bele a két tojás és a pudingpor. A lisztet összekeverjük a sütőporral és apránként hozzáadjuk ezt is. Sűrű, picit száraz tésztát kapunk, a végére már lehet a gép nem fogja bírni, így a felkockázott csokit már kézi erővel, pl spatulával belekeverjük. A tetejét pedig megszórhatjuk a maradékkal, kicsit borzassá teszi őket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe, vizes kanállal vagy kézzel kisebb diónyi gombócokat teszünk egymástól kb. 4-5 cm távolságra.
Előmelegített sütőbe 180 fokon 10-15 percet sütjük, figyelni kell rá, az alja legyen aranybarna, akkor már tökéletes. Rácson hűtsük ki, a tepsi tovább süti és beégeti!

Ha kihűlt akár Nutellával is összeragaszthatunk kettőt, vagy bármilyen krémmel.
Dobozban jól elvan.
Tejjel igazi vendégváró és megunhatatlan! :)


Zabkeksz téliesen

1. csoport
8 dkg zabpehely
8 dkg liszt
2 evőkanál holland kakaópor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál mézeskalácsfűszer
késhegynyi gyömbérpor vagy reszelt gyömbér

2. csoport
8 dkg cukor
10 dkg puha vaj
1 db szobahőmérsékletű tojás

3. csoport
1 tábla étcsoki apróra vágva
1 citrom leve és héja

Az első csoportot összekevertem kézzel egy tálban. A második csoportot pedig géppel kevertem össze, ebbe öntöttem az első és a harmadik csoport összetevőit és géppel könnyedén össze tudtam gyorsan keverni, ez kb. 5 perc volt.

Ez után nagyjából fél órát pihen a hűtőben.

Egy nagy tepsibe sütőpapírt tettem és vizes kézzel diónyi gombócokat készítettem és ellapítottam őket. 180fokos, előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütöttem (érdemes ránézni, mivel sötét színű alapból, ezért akkor vettem ki, amikor már nem volt képlény, nem hajlott meg, masszív marad, amikor alányúltam).

A tepsiben hagytam kihűlni, majd rácsra tettem őket és pár perc múlva fogyasztható is lett.



Mézeskalácsos sütemény
(ízre nagyon mézeskalács, de méz nincs is benn :))

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 100 ml olaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 1 evőkanál lekvár
  • 2 dkg mézeskalács fűszerkeverék (1 csomag)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 250 ml meleg tej
  • tetejére lekvár és kevés olvasztott csoki vajjal a végére

Egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat, szárazak, nedvesek sorrendbe, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (ha kisebb a tepsi, akkor magas és töményebb lesz, ha nagyobb, akkor vékonyabb és nem annyira tömény, inkább kellemes) és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20perc alatt megsütjük.

Kihűtjük rácson, majd megkenjük lekvárral, illetve az olvasztott csokival leöntjük. Ki is szúrhatunk belőle formákat, helyettesítve egy kicsit a mézeskalácsot. :)



Ti milyen sütiket készítetek karácsonykor?

2 megjegyzés:

  1. Fincsik.:-)Tetszenek a receptek, főleg a forrócsokis, bár nekem picit túl soknak tűnik a tejszín mennyisége.
    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, remek oldal.
    Szép napot kívánok.

    VálaszTörlés
  2. Szia! :)
    Nyugodtan lehet rajta változtatni, mert nálunk pl. a krémes megy jobban, a tejszín pedig ehhez jobb, de simán lehet az egészet tejjel csinálni! Az édesítés, cukor és egyebeket is személyre szabhatóak természetesen. :)
    Nagyon örülök, hogy itt vagy! :)
    Szép napot kívánok Neked!

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!

Üzemeltető: Blogger.

© Nóra tükre, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena