2015. szeptember 23., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Amikor megesz a stressz

A mai VKP téma idő-időre téma nálam és most írhatok is róla, remélem tudok valami újat mondani.

Kezdjük a fogalmával, ha már a szakmám területére tévedtünk. :)
A stressz fogalma: a szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, alkalmazkodásra kényszeríti.


Két fél stressz létezik, az egyik a jó stressz, ami mozgatja a mindennapjainkat, nem ártalmas, sőt kell is néha és van a rossz stressz, ami gondokat okoz, amit kezelni kell.
Elsősorban mindig a megszüntetés a legfontosabb, ha ez lehetséges. Amennyiben nem, akkor minimálisra kell csökkenteni valamilyen formában, ez a stresszkezelés, ami a témánk ma és hogy ez nálam, hogyan történik.

Sajnos nem azok közé tartozom, akik jól tűrik a stresszt, a rossz stresszt. A jóra kifejezetten szükségem van, hogy teljesítsek, határidők, támpontok - ezektől jobban megy a munka. A rosszra viszont elég negatívan reagálok, mérleg jegyű vagyok, akik az életben mindig az egyensúlyra törekszenek, harmóniára, békére, na a stressz ezt tönkreteszi és kétségbeesetten kapálózok is a helyreállításért, ha megtörténik, ráadásul képes vagyok túlpörögni is és hibáztatni magam, ami tovább fokozza a gondot. Szétszórt, kapkodó, ingerült és pesszimista leszek tőle, nem célszerű hergeli pluszban (csak saját felelősségre :D ). Igyekszem vigyázni magamra, mert sajnos nekem a gyomromra megy a stressz, "lenyelem a dolgokat", vagyis gyomorgörcs, hányinger, remegés a tünetem, ami nem kellemes és sajnos elég erőssé is tud válni. Erre igyekszem megoldást találni, többé-kevésbé működik is, attól függ, milyen helyzetben vagyok. Alkalmazkodásból azt hiszem jól állok, de véges az én képességem is és eljön az a pont, amikor változásra van szükségem, mert előfordul, hogy nem tudom egyszerűen leküzdeni és  tudom, hogy a rovásomra megy, szerencsére ez azért ritkán fordul elő.
Amit amúgy is végzek, az a jóga! Segít magamra figyelni, befelé fordulni egy kicsit, sokat segített tényleg és még a közérzetem is jobb tőle! :)
Első a gondolkodás, próbálok mindig higgadtan gondolkodni, megnyugtatni magam pozitív gondolatokkal, nem kattogni, amíg ezt kontrollálni tudom, és amikor nem elég már ez, akkor után jön a zenehallgatás, olvasás és ennek kombinációja, ami igen széleskörű megoldás, eltereli a gondolataimat, kicsit visszavonulok, alszok. Vagy épp megnézek egy kedvenc filmet, ettől felszabadulok és máshogy látom a dolgokat általában, ez persze függ a filmtől is. De előfordul az is, hogy ilyenkor megoldás egy séta, kirándulás, a lényeg, hogy ne a megszokott környezetemben legyek és kénytelen legyek valami másra összpontosítani. Ugyanúgy a forró fürdő, forró kávé és masszázs szintén jó hatással van rám.
Persze ilyenkor az elején nem vagyok valami jó társaság, elbambulok, kattogok és idő mire feloldódom, akkor viszont sokat beszélek (mint úgy általában :) ).

Érdekes, hogy régen (8-10éve és előtte, kiskoromban) stresszevő voltam, azonban 15évesen átment stressz miatt nem evőbe, valószínű a gyomorgörcs miatt, de nem tudom mi változott. Ami megmaradt az a stressz- és konfliktuskerülés, de a úgy adódik, az igazamért (mérleg és az igazságérzete) és a szeretteimért hajlandó vagyok vitába bocsátkozni, amiben még én se lennék saját magam ellensége. Megjegyzem a dolgokat és kiváró bosszúálló vagyok, megvárom/megtalálom az ellenség gyenge pontját és ott vágok vissza. Illetve az élet nagyon sokszor igazolt, hogy én nézhettem végig nevetve a másik kudarcát, miután ő igazságtalanul bánt velem. Ez meg már egy kicsit más téma. :)

Ezzel zárnám ezt a posztot, hogy mindenkinek más a módszere, nekem pl. ilyenkor a sport nem megoldás, mert hajlamos vagyok túlhajszolni magam, a csend és esetleg szórakozás sokkal hatékonyabb.

Kíváncsi vagyok, hogy a többiek, hogyan kezelik a stresszhelyzeteket és hátha valakinél találok egy jó kis tippet, trükköt. Várom a bejegyzéseket és természetesen kommentben is a hozzászólásokat, hogy ki, milyen stresszkezelési módszert használ! :)

4 megjegyzés:

  1. Nem éppen a legelegánsabb stresszkezelési módszerek egyike, de én általában egy hatalmas hisztivel szoktam levezetni a feszültségem. Nem túl gyakran fordul ilyen elő, de néhanapján megesik, nem tagadom.
    A másik módszerem nekem is a mozgás, az kellőképpen ki tud kapcsolni és elfárasztani, ha stresszes helyzetek veszélyeztetnek.
    Egyébként nagyon örülök annak, hogy megkülönböztettél "jó" és "rossz" stresszt, mert a "jó" stresszt (amikor például nyomás alá kerülök), én még élvezem is. Megfigyeltem, hogy a legtöbbet ilyenkor szoktam kihozni magamból.
    Puszillak a bejegyzésér, nagyon tetszett!

    VálaszTörlés
  2. Nemrég én is ilyen voltam, aztán muszáj volt stratégiát váltani, mert már az egészségemre lett káros. :( Egyet tudok mondani, ne foglalkozz vele! ;) Tök mindegy, nem lesz tőle rosszabb az életed. ;) Cseresznyevirág

    VálaszTörlés
  3. @Nóri: Az is egy fajta levezetés, ha neked ez válik be és nem kóros, szerintem belefér, valahogy ki kell engedni a gőzt! :) A mozgás nem csak formál, innen látszik, hanem a lelkünknek is jót tesz! :)
    Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszett és én is puszillak! :*

    VálaszTörlés
  4. @Cseresznyevirág: Én is ezért szeretnék erre törekedni, hisz nem ér annyit az ilyesmi, mint az egészségem, amire így is vigyázni kell mindig.
    Az biztos! Van az a bizonyos tabletta, néha jó bevenni és hátradőlni! :D ;)

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!

Üzemeltető: Blogger.

© Nóra tükre, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena