Mióta hivatalosan is kapható nálunk az Oreo (korábban én a Müllerben szereztem be, így nem éreztem akkora újdonságnak...) azóta elkezdtem fejleszteni a házi verziót, mert amióta csak kipróbáltam, más szemmel nézem a boltira.
Maga a keksz:
- 25 dkg liszt
- 2-3 evőkanál jó (Holland) minőségű kakaó
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 12 dkg puha vaj (kifejezetten vaj, margarinnal nem lett annyira finom és kekszes hatású)
- 15 dkg porcukor
- 1 db tojás (vegyük ki korábban, hogy ne legyen hideg)
- csipet só
Elkészítés:
A vajat a cukorral kikeverjük egy robotgép segítségével (ha van, akkor a tésztadagasztó keverőt válassz, ne a habosítót) ehhez hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot és elkeverjük. A lisztet a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és kakaóval egy külön tálban összeszitáljuk, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokhoz. Ameddig lehet, addig keverjük a géppel, majd kézzel gyúrjuk össze. Ez után egy picit tegyük be a hűtőbe 10-15percre, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Két sütőpapír között kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4mm vastagra és 4-5cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk (lehet bármilyen alakú, amilyenhez kedvetek van). Sőt akár a tetejére is lehet mintát nyomni, ha van otthon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és 8-10percre tegyünk be a 160-180fokra felmelegített sütőbe. mivel fekete szinte,ezért nehéz észrevenni, mikor kész, de egy picit barnás lesz a széle és szilárd, akkor már jó. Rácsra tesszük őket és hagyjuk hűlni, mivel ekkor még elég puhák és képlékenyek.
A krém (ami opcionális, nálunk elfogyott a keksz maga, enélkül is):
- 5 dkg vaj (puha)
- 10 dkg porcukor
- 5 evőkanál habtejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
Az eredeti receptben borzasztó sok cukor szerepelt, igazi cukorbomba lenne, nekem már ehetetlenül édes, ezért én ezt lecsökkentettem és így is édes krém lett.
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük (ehhez már a habosítót használjuk) majd hozzáadjuk a habtejszínt, amennyit szükségesnek érzünk. Kenhető, könnyed állagú krémet kell kapnunk.
Ez után összeállítjuk, ha akarjuk. Két keksz közé egy csapott teáskanálnyi krém fér kényelmesen, így az íze is finom lesz, harmonikus.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!