2013. március 12., kedd

~ Breakfasts.

"A reggeli étkezés a legfontosabb" - szoktuk hallani.
Nos, igazuk van. Néha bármennyire is nehéz, mivel én is azok közé tartozom, akik reggel nem nagyon éhesek, rá kellett szoknom a reggelire.

A lényeg, hogy amit reggel megeszünk, lassan felszívódó szénhidrát legyen, ami azért 10-11-ig kitartson.
Erre nem alkalmas a péksüti, tapasztalat, pár óra múlva leesik a vércukor és jön a falási roham. Kerüljük az ilyen fehér lisztből készülteket, főleg ha édesek is.
Helyette valamilyen teljes kiőrlésű gabonából készültet válasszuk pékáru vagy gabonapehely formájában.

Mint minden étkezés a reggeli is legyen része valamilyen nyers gyümölcs vagy zöldség. Csak salátát ne, inkább egészítsük ki valamivel, legyen az egy teljes kiőrlésű zsömle vagy egy főtt tojás, rántotta, tükörtojás.
Fontos a fehérje, ez lehet fehér hús, vagy sovány hús illetve a tejtermékek.
Persze ezekhez valamilyen folyadékra is szükségünk van.
Lehet ásványvíz, gyümölcslé, tea vagy kávé persze nagyon kevés cukorral vagy a legjobb anélkül, és amit azért sokan szeretnek reggelijükhöz a tej. 

Sajnos nekem itt van egy kis bökkenő. 
A tej.
Laktózérzékeny lettem 1,5 éve legnagyobb elkeseredésemre ugyanis gyerekkorom óta imádom a tejet minden formájában.
Most azonban fél(!) pohárnál több nyers tejtől (2,8%-os főleg) akár be is lázasodok, hányás, hasmenés jelentkezik. Így muszáj volt valahogy pótolni ezt. Szerencsémre a joghurtok, sajtok nem okoznak ilyen gondot.
Bár ez várható volt, ugyanis 0-ás vércsoportú vagyok, akiknek a tejcukor bontó enzim alig vagy egyáltalán nem termelődik.
Kicsit utánajártam a dolognak, hogy azért mégis valahogy élvezhessem a tejivás, tejbegríz és rizs élményét mit tehetnék. 

Rátaláltam a szója- és mandulatejre, ezzel egy időben pedig az ideális reggelire.
A szójatej növényi fehérje így a rizzsel nem igazán illenek össze. Ezt zabpehellyel helyettesítettem. Az eredményén magáért beszélt.
Sokan talán gyerekkorukban ettek utoljára zabkását. Most elhoztam nektek egyet a végtelen sok variációból. 

Vaníliás fahéjas zabkása


  • Szójatej (vagy rizs- vagy mandulatej, akár sima akár ízesített, én vaníliásat és csokisat szoktam) 
  • Zabpehely 
  • Méz
  • Fahéj 





Nem mondom mennyiséget, mert ahogy a tejberizst mindenki máshogy szereti, valaki hígan valaki sűrűbben.

Elkészítés:
A tejet felforraljuk és amikor forr beletesszük a zabpelyhet, arányokban hasonló a grízhez, de ki kell tapasztalni, érdemes először kevesebbet tenni bele, ha pedig hígnak látjuk tehetünk még bele. Majd még kicsit főzzük, felforr és kész is, ilyenkor mehet bele a méz. Tálba tesszük, megszórjuk fahéjjal és mivel a reggeli része a gyümölcs, én banánt karikáztam bele, sőt utána még megettem egy narancsot is.






Az első olyan reggeli, ami reggel 8-tól délután 1-ig kitartott és még finom is! :) Sőt nagyon sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaz, szóval egészséges is.


Próbáljátok ki! 


Be yourself.!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!

Üzemeltető: Blogger.

© Nóra tükre, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena