Nos, igazuk van. Néha bármennyire is nehéz, mivel én is azok közé tartozom, akik reggel nem nagyon éhesek, rá kellett szoknom a reggelire.
A lényeg, hogy amit reggel megeszünk, lassan felszívódó szénhidrát legyen, ami azért 10-11-ig kitartson.
Erre nem alkalmas a
Helyette valamilyen teljes kiőrlésű gabonából készültet válasszuk pékáru vagy gabonapehely formájában.
Mint minden étkezés a reggeli is legyen része valamilyen nyers gyümölcs vagy zöldség. Csak salátát ne, inkább egészítsük ki valamivel, legyen az egy teljes kiőrlésű zsömle vagy egy főtt tojás, rántotta, tükörtojás.
Fontos a fehérje, ez lehet fehér hús, vagy sovány hús illetve a tejtermékek.
Persze ezekhez valamilyen folyadékra is szükségünk van.
Lehet ásványvíz, gyümölcslé, tea vagy kávé persze nagyon kevés cukorral vagy a legjobb anélkül, és amit azért sokan szeretnek reggelijükhöz a tej.
Sajnos nekem itt van egy kis bökkenő.
A tej.
Laktózérzékeny lettem 1,5 éve legnagyobb elkeseredésemre ugyanis gyerekkorom óta imádom a tejet minden formájában.
Most azonban fél(!) pohárnál több nyers tejtől (2,8%-os főleg) akár be is lázasodok, hányás, hasmenés jelentkezik. Így muszáj volt valahogy pótolni ezt. Szerencsémre a joghurtok, sajtok nem okoznak ilyen gondot.
Bár ez várható volt, ugyanis 0-ás vércsoportú vagyok, akiknek a tejcukor bontó enzim alig vagy egyáltalán nem termelődik.
Kicsit utánajártam a dolognak, hogy azért mégis valahogy élvezhessem a tejivás, tejbegríz és rizs élményét mit tehetnék.
Rátaláltam a szója- és mandulatejre, ezzel egy időben pedig az ideális reggelire.
A szójatej növényi fehérje így a rizzsel nem igazán illenek össze. Ezt zabpehellyel helyettesítettem. Az eredményén magáért beszélt.
Sokan talán gyerekkorukban ettek utoljára zabkását. Most elhoztam nektek egyet a végtelen sok variációból.
Vaníliás fahéjas zabkása
- Szójatej (vagy rizs- vagy mandulatej, akár sima akár ízesített, én vaníliásat és csokisat szoktam)
- Zabpehely
- Méz
- Fahéj
Nem mondom mennyiséget, mert ahogy a tejberizst mindenki máshogy szereti, valaki hígan valaki sűrűbben.
Elkészítés:
A tejet felforraljuk és amikor forr beletesszük a zabpelyhet, arányokban hasonló a grízhez, de ki kell tapasztalni, érdemes először kevesebbet tenni bele, ha pedig hígnak látjuk tehetünk még bele. Majd még kicsit főzzük, felforr és kész is, ilyenkor mehet bele a méz. Tálba tesszük, megszórjuk fahéjjal és mivel a reggeli része a gyümölcs, én banánt karikáztam bele, sőt utána még megettem egy narancsot is.
Az első olyan reggeli, ami reggel 8-tól délután 1-ig kitartott és még finom is! :) Sőt nagyon sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaz, szóval egészséges is.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, ha megosztod velem a véleményedet/észrevételedet!
FIGYELEM: technikai okok miatt nem tudok közvetlen választ írni, ezért pipáljátok ki az "értesítést kérek" lehetőséget, így kaptok értesítést a válaszomról!